Ποια ή ποιος είναι η/ο “καλός γιατρός” κατά την άποψη του General Medical Council; Κάντε 4 τεστ τώρα. Καλή γνώση δεοντολογίας = Καλύτερες συνεντεύξεις.

Ορθή Ιατρική Πρακτική: “καλός γιατρός” κατά τη βρετανική δεοντολογία

Το General Medical Council (GMC) είναι ο βρετανικός φορέας που αδειοδοτεί και ελέγχει προληπτικά και πειθαρχικά τους γιατρούς. Το GMC εκδίδει και αναθεωρεί τακτικά τον οδηγό Ορθής Ιατρικής Πρακτικής (Good Medical Practice). Θέλοντας να μην είναι ένα “στεγνό” και ανέμπνευστο κείμενο, το GMC δημοσιεύει επίσης μία σειρά από διαδραστικά σενάρια καλής πρακτικής, για να προσδιορίσει χειροπιαστά την έννοια “καλός γιατρός”.

Σημείωση: Στο τελικό στάδιο της αίτησης εγγραφής στο GMC, δηλώνετε εκ των προτέρων ότι έχετε διαβάσει και στο εξής θα τηρείτε τη δεοντολογία αυτή. Επιβάλλεται, λοιπόν, να τη γνωρίζετε.

Ιδού τέσσερα σενάρια για να ανοίξει η όρεξη. Καλή αρχή!

1) “Καλός γιατρός”: ηλικιωμένη ασθενής μετά από κάταγμα.

Τι κάνει ο “καλός γιατρός” όταν μαθαίνει ότι η 73χρονη ασθενής που παίρνει εξιτήριο μένει μόνη και αβοήθητη στο σπίτι; Η ασθενής επιμένει ότι θα τα καταφέρει μόνη

2) “Καλός γιατρός”: νέα γυναίκα με σπίλο στο πόδι.

Ο “καλός γιατρός” προσπαθεί να ενημερώσει 30χρονη ασθενή του η οποία εμφάνισε σπίλο στο πόδι και ανησυχεί. Κι όμως, δεν τον αφήνει καν να της εξηγήσει

3) “Καλός γιατρός”: ηλικιωμένος άνδρας με αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε μία επίσκεψη του ασθενούς και της κόρης του, ο “καλός γιατρός” θέλει να τον παραπέμψει στο νοσοκομείο για εξετάσεις, όμως αυτός λέει όχι ενώ η κόρη του λέει ναι. Ποια είναι η σωστή στάση;

4) “Καλός γιατρός”: νέα γυναίκα με κατάγματα και μώλωπες.

Ο “καλός γιατρός” εξετάζει μία 25χρονη γυναίκα που ισχυρίζεται ότι έπεσε στη σκάλα. Κι όμως, έχει ξανάρθει και τα τραύματά της δημιουργούν υποψίες κακοποίησης. Εκείνη το αρνείται…

Καλή γνώση της δεοντολογίας = Καλύτερες συνεντεύξεις επιλογής.

Βοηθώ αρκετούς γιατρούς να διεκδικήσουν την πρώτη, δεύτερη κ.λπ. θέση τους στο βρετανικό NHS. Αυτό σημαίνει βιογραφικό, αίτηση και δεξιότητες συνέντευξης. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης συνήθως απαιτούν απαντήσεις που συνδυάζουν την κλινική και γενικότερα θεραπευτική γνώση και πείρα με τις “οριζόντιες” δεξιότητες διαχείρισης του ασθενούς και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Η ικανότητα να μπεις στη θέση του άλλου βοηθάει καθοριστικά.

Η εμπειρία μου δείχνει ότι δε θα πάει καλά η/ο γιατρός που θεωρεί ότι “αντέχει” και κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο, αλλά χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει μία σχέση με τον/την ασθενή του/της.

Αντιθέτως, θα πάει καλύτερα στη συνέντευξη η/ο γιατρός που έχει επίγνωση -έστω επίγνωση- της ασθενοκεντρικής Ιατρικής. Εδώ ακριβώς μπαίνει η γνώση της δεοντολογίας.

Η δεοντολογία δεν πρέπει να εξισώνεται με τον μπαμπούλα του πειθαρχικού – αν φτάσεις στο πειθαρχικό, είναι ήδη αργά. Αντιθέτως, η δεοντολογία είναι οδηγός καλών πρακτικών και αποφυγής κακών πρακτικών.

Με ενδιαφέρει η δεοντολογία του GMC αν είμαι μόνο γραμμένη/ος, αλλά χωρίς άδεια;

Ναι!

Εφόσον είστε εγγεγραμμένη/ος (registered), ακόμη και χωρίς άδεια (without a licence), σας δεσμεύει οπουδήποτε στον κόσμο. Αν, ο μη γένοιτο, εμπλακείτε σε πειθαρχικό, ένορκη διοικητική εξέταση ή κληθείτε ως κατηγορούμενη/ος σε δικαστήριο στην Ελλάδα, υποχρεούστε να δώσετε εξηγήσεις το νωρίτερο δυνατό και στο General Medical Council.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο -αρκετά απίθανο- μπορείτε να επικοινωνήσετε με το UKmed.gr πριν κάνετε οτιδήποτε. Έχουμε τη γνώση και εμπειρία να συμβουλέψουμε.

Φ. Φωτόπουλος