Μετά τη νίκη των Συντηρητικών, η Βρετανία θα παζαρέψει ό,τι βρει μπροστά της – ίσως και την Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Αυτός είναι ο καλύτερος λόγος για εγγραφή τώρα στο μητρώο του GMC, GDC, NMC, GPhC ή HCPC.

Εγγραφή τώρα με το Αυτόματο σύστημα της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ: Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Μαιευτική, Φαρμακευτική και Ιατρική.

Η Οδηγία 2005/36/ΕΚ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για σας που είστε Οδοντίατροι, Νοσηλεύτριες/τές, Μαίες/μαιευτές, Ιατροί και Φαρμακοποιοί. (Όπως επίσης και για σας, Αρχιτέκτονες και Κτηνίατροι.)

Η “κόρη του οφθαλμού” της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ είναι το Αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων. Αυτό εξασφαλίζει την πιο ανώδυνη και προβλέψιμη διαδικασία αναγνώρισης που υπήρξε ποτέ – πιο ανώδυνη δε γίνεται. Η γενική αρχή του Αυτόματου συστήματος είναι με απλά λόγια ότι:

Αν ξεκίνησες τριτοβάθμιες σπουδές σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., του ΕΟΧ ή της Ελβετίας στην Οδοντιατρική, Ιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική, Μαιευτική μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε το πτυχίο σου λίγο πολύ αναγνωρίζεται αυτόματα.

“Αυτόματα” σημαίνει ότι η χώρα στην οποία θέλεις να ασκήσεις το επάγγελμα δεν έχει δικαίωμα να αξιολογήσει επί της ουσίας τι σπούδασες. Αυτό έχει κριθεί από την Οδηγία με τα άρθρα 21 και εξής.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι ζητούσαν πριν την έναρξη ισχύος της Οδηγίας για να αναγνωρίσουν το πτυχίο: χαρτιά, άδειες, επιστολές, εξετάσεις – ένα σωρό πράγματα. Μία διαδικασία γενικώς απρόβλεπτη, κοστοβόρα και εξαντλητική.

Εγγραφή τώρα με το Γενικό σύστημα της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ: όλα τα παραϊατρικά επαγγέλματα και πολλά άλλα.

Το Γενικό σύστημα αναγνώρισης (άρθρα 10-15 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ) είναι η άλλη πλούσια “προίκα” που σας προσφέρει η Οδηγία. Ποιους αφορά:

  • Κατόχους πτυχίων Στοματολογίας (οδοντιάτρους δηλαδή) από τη Ρουμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κατόχους πτυχίων ΑΕΙ ή ΤΕΙ μεταξύ των οποίων οι ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, τεχνολόγοι ραδιολόγοι-ακτινολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες.
  • Κατόχους πτυχίων μεταλυκειακής τεχνολογικής εκπαίδευσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Κατόχους κάθε άλλου τίτλου σπουδών ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Η γενική αρχή του Γενικού συστήματος αναγνώρισης προσόντων είναι:

Ο τίτλος σπουδών που κατέχεις κατατάσσεται σε μία κλίμακα, κάτι που βεβαιώνει η χώρα που σου απένειμε τον τίτλο. Όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην κλίμακα, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες να αναγνωριστεί ως αντίστοιχος στη χώρα που θέλεις να ασκήσεις το επάγγελμα.Η χώρα που σε αξιολογεί θα ζητήσει διπλώματα και βεβαιώσεις, αλλά έχει δικαίωμα να κοιτάξει και την ουσία των σπουδών σου -τι έμαθες, πώς το έμαθες- και της εμπειρίας που απέκτησες μετά τις σπουδές.

Στη Γενική διαδικασία αναγνώρισης έχεις θεσμοθετημένα δικαιώματα χάρη στην Οδηγία. Δεν είσαι έρμαιο.

Εγγραφή τώρα για κατόχους πτυχίων τρίτων χωρών (π.χ. ΗΠΑ) που αναγνωρίστηκαν

Αν είσαι υπήκοος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και πήρες πτυχίο σε χώρα εκτός Ε.Ε. το οποίο αναγνωρίστηκε στην  Ε.Ε. και εφόσον άσκησες το εν λόγω επάγγελμα στην ίδια χώρα της Ε.Ε. για τουλάχιστον τρία χρόνια, δικαιούσαι να υπαχθείς στο Αυτόματο ή Γενικό σύστημα αναγνώρισης και εσύ. Αρκεί βέβαια το πρόγραμμα σπουδών σου να πληρούσε τον ελάχιστο αριθμό ωρών διδασκαλίας και το ελάχιστο περιεχόμενο.

Και αυτή η κατηγορία επαγγελματιών, λοιπόν, προστατεύεται από την Οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Το παζάρι Βρετανίας-Ευρώπης ίσως συμπεριλάβει και την Οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Τι κι αν το Brexit κάνει ζημιά στη γεωπολιτική ισχύ της Βρετανίας. Τι κι αν το Brexit ως άποψη νομίζει ανόητα ότι γίνεται και να γερνάς και να χρειάζεσαι λιγότερους νέους. Τι κι αν το NHS έχει ωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό από τις 130.000 Ευρωπαίων γιατρών, νοσηλευτριών/τών και άλλων επαγγελματιών σε υγεία και μέριμνα, κι ότι ακόμη και λίγοι απ’ αυτούς αν επιλέξουν να αποχωρήσουν, θα δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Τι κι αν η Οδηγία 2005/36/ΕΚ ευνοεί εκατομμύρια Βρετανών επαγγελματιών που αναγνωρίστηκαν και ζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπηςακόμα και στην Ελβετία ή τη Νορβηγία, διότι και αυτές οι χώρες έχουν προσχωρήσει στην Οδηγία.

Στο παζάρι όλα επιτρέπονται.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η Βρετανία να παγώσει την Οδηγία 2005/36/ΕΚ έστω και προσωρινά.

Κάλλιο γαϊδουρόδενε: Γραφτείτε τώρα.

Η εγγραφή με το Αυτόματο σύστημα είναι ανώδυνη. Με το Γενικό σύστημα είναι μεν πιο χρονοβόρα και πιο αβέβαιη, αλλά και πάλι είναι απείρως καλύτερη από το χάος που επικρατούσε πριν το Γενικό σύστημα. Η Οδηγία 2005/36/ΕΚ είναι από τις λίγες οδηγίες που ενδυναμώνουν τον πολίτη. Αξιοποιήστε την όσο ισχύει.

Στο GMC (γιατροί) η αξία της εγγραφής/ετήσιας συνδρομής είναι μόλις 150 λίρες το χρόνο, χωρίς την άδεια άσκησης (licence). Η εγγραφή είναι το κρίσιμο, διότι αναγνωρίζεται ο τίτλος σπουδών σας για πάντα. Κεκτημένο δικαίωμα δεν πρόκειται να σας αφαιρεθεί, είναι βέβαιο.

Αλλά και στους περισσότερους άλλους ρυθμιστικούς φορείς το κόστος της ετήσιας συνδρομής είναι σε λογικό ύψος. (Όχι όμως στο GDC, για το οποίο καλό είναι να επικοινωνείτε μαζί μας, διότι πρέπει να ξεκινάμε από το τέλος προς την αρχή.)

Αξιοποιήστε την Οδηγία 2005/36/ΕΚ τώρα που ισχύουν το Αυτόματο και το Γενικό σύστημα, για να αναγνωριστείτε στη Βρετανία και σε δεκάδες άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Βγάλτε κλειδί για τη δεύτερη πόρτα όσο είναι ώρα, και ας μην την ανοίξετε ποτέ.

Φ. Φωτόπουλος