Με μια ματιά

 • Συμπληρώνουμε και χειριζόμαστε με επιτυχία την αίτηση για να γραφτείτε στο Nursing & Midwifery Council και να ασκήσετε τη Νοσηλευτική στην Αγγλία.
 • Για νοσηλεύτριες και νοσηλευτές με πτυχίο από ελληνικό ή άλλο ευρωπαϊκό ΑΕΙ, ή ελληνικές σχολές ΤΕΙ, Υπουργείου Άμυνας ή Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.
 • Για μαίες/μαιευτές με πτυχίο από ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ ή σχολές του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.
 • Αποφύγετε λάθη και παγίδες με το UKmed.gr.
 • Ανοίξτε την πόρτα της Βρετανίας χωρίς να χάσετε ούτε ένα λεπτό εργάσιμου ή ελεύθερου χρόνου.

Είστε υπήκοος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, της Ελβετίας ή διαθέτετε ίσα δικαιώματα. Πήρατε πτυχίο στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Θέλετε να ασκήσετε το επάγγελμα στη Βρετανία (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία) ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Πρέπει να εγγραφείτε στο βρετανικό μητρώο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος εκεί.

Το NMC απαιτεί να γνωρίζετε την αγγλική γλώσσα και να το αποδείξετε είτε με το Academic IELTS είτε με το Occupational English Test. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου σας χωρίς το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, αλλά στο τελικό στάδιο θα χρειαστεί να το υποβάλετε για να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας. Πιο κάτω θα δείτε αναλυτικά τις ελάχιστες απαιτήσεις γλωσσομάθειας.

Χωρίς εγγραφή στο NMC μπορείτε να εργαστείτε σε θέσεις Healthcare Assistant στο NHS (Αγγλία-Ουαλία) αλλά και στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Προς το παρόν, οι Health Care Support Workers (η επισημότερη ονομασία του Assistant) εργάζονται χωρίς ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος, αφού τελούν καθήκοντα βοηθού υπό την πλήρη επίβλεψη νοσηλεύτριας/τή. Ο μισθός είναι αρκετά χαμηλότερος από ό,τι της νοσηλεύτριας. Πριν αποφασίσετε ότι θα επιχειρήσετε να βελτιώσετε τα αγγλικά σας όσο εργάζεστε στο NHS, συνιστούμε να εκτιμήσετε ρεαλιστικά τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις που μπορεί να σας καθυστερήσουν.

Όταν το NMC αναγνωρίσει το πτυχίο σας, θα σας δώσει λίγους μήνες περιθώριο για να προσκομίσετε ένα αποδεκτό τεκμήριο γλωσσομάθειας. Σε προηγούμενες περιπτώσεις έδωσε 3 μήνες χρόνο.

Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αυτή τη στιγμή (Ιούλιος 2019) είναι:

 • Academic IELTS με ελάχιστο το 7 στα listening, reading και speaking, 6,5 στο writing και τουλάχιστον 7 μέσο όρο.
 • Occupational English Test (OET) με ελάχιστο το B  σε κάθε ενότητα. Βασική προϋπόθεση εδώ είναι να δώσατε εξετάσεις από τον Φεβρουάριο 2016 κι έπειτα.
 • Μπορείτε να συνδυάσετε τους καλούς βαθμούς από 2 εξεταστικές, εφόσον
 1. δεν απέχουν μεταξύ τους πάνω από 6 μήνες και
 2. κανένας βαθμός ενότητας δεν έπεσε κάτω από το 6,5 (IELTS) ή το C+ (OET) και
 3. δώσατε και τις 4 ενότητες ταυτόχρονα και
 4. (IELTS) αν σε κάποια ενότητα (π.χ. writing) πήρατε 6,5 στη μία εξεταστική, τότε πήρατε τουλάχιστον 7 στην ίδια ενότητα τη δεύτερη φορά και
 5. (OET) αν σε κάποια ενότητα (π.χ. speaking) πήρατε C+ στη μία εξεταστική, τότε πήρατε τουλάχιστον B στην ίδια ενότητα τη δεύτερη φορά.

Αν δεν ικανοποιείτε τα παραπάνω, το NMC έχει κάποια ευχέρεια ερμηνείας κάθε περίπτωσης ανάλογα με τα τεκμήρια που θα παρουσιάσετε. Π.χ. αν έχετε κάνει σπουδές εξολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα, έχετε εκτενή πρόσφατη προϋπηρεσία ή μετεκπαίδευση σε αγγλόφωνη χώρα, ή αποκτήσατε κάποιο άλλο ισχυρό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας πρόσφατα, τότε ίσως μετρήσει. Σίγουρα θα επιχειρήσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Συμβουλευτείτε μας πριν ξεκινήσετε.